Fethiye' nin Coğrafi Yapısı - Geographical Structure of Fethiye
8 Temmuz 2008 Salı
Doğa güzellikleri ve zenginlikleri ile olduğu kadar da tarihi ve turistik önemiyle dikkati çeken Fethiye ilçesi; Anadolu’nun güneybatısında, 37 00 Kuzey, 36 15’ 28 50’batı, 29 50 doğu boylamı çizgileri arasında,. güneyde Eşen Çayı’nın Akdeniz’e döküldüğü Çayağzı; ve Kaş ilçesi, batıda Kapıdağ Yarımadası ve Dalaman İlçesi; doğuda Korkuteli, Elmalı, kuzeyinde Gölhisar ve Çameli İlçeleriyle çevrili olarak,Akdeniz bölgesi ile Ege bölgesini ayıran hattın Akdeniz bölgesi içinde kalan tipik bir kıyı kentidir.
Yüzölçümü 3055 Km2 olup, İlçenin önemli Akarsuları Kargı ve Eşen çayıdır. En yüksek dağları sırasıyla Babadağ, Akdağ, Mendos, ve Girdev Dağları teşkil etmektedir. Önemli ovaları Eşen ve Fethiye ovalarıdır.
İlçe hudutlarında birbirinden güzel çoğunluğu Denize dik olarak inen 180 koy-körfez bulunmaktadır. Kıyı uzunluğu 167 Km. olan İlçede 18 adet ada mevcut olup, bu adaların önemlileri Şövalye, Kızılada, Katrancı, Tersane, Domuz, Yassıca, Gemile, Ayanikola, Karacaören adalarıdır.
Karakteristik Akdeniz ikliminin görüldüğü ilçede; Yazlar sıcak ve kurak,kışlar ılık ve yağışlı geçer. İlçe yüzölçümünün %72’lik bölümü ormanlık ve makiliklerle alanlarla kaplıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder