Bu Blogda Ara

Ads 468x60px

Social Icons

Featured Posts

Likya Yolu (Lycian Way) - Anlatım

27 Haziran 2008 Cuma

Likya Yolu Fethiye’den başlar, Antalya’ya kadar devam eder, antik dönemde Likya kentlerini birbirine bağlamış olan bir yol zinciridir. Günümüzde doğa ve yürüyüş tutkunlarının rotalarındandır. Likya Yolu, Fethiye Faralya Köyünden başlar, Dodurga Köyü, Sdyma, Pınara - Letoon - Xanthos kentleri, Patara, Antiphellos (Kaş), Apollonia, Simena, Myra, Lmyra, Adrasan, Gelidonya Feneri, Olympos , Chimeara (Yanar taş-Çıralı)'yı kapsar. 509 km'dir ve Türkiyenin ilk uzun yürüyüş yoludur. Göç yollarından, Roma yollarından, Osmanlı katır patikalarından ve orman yollarından oluşur.


Garanti Bankası 1996 'da 50. kuruluş yılı dolayısıyla, "Yarına Dört Işık" adlı bir proje yarışması düzenledi. Çevre, eğitim, spor ve endüstriyel tasarım konulu yarışmalarda, çevre dalında birinciliği Kate Clow`un "Fethiye'den Antalya'ya Likya Yolu" projesi kazandı. Likya Yolu Fethiye Ovacık`tan başlayıp Antalya Hisarçandır`da biten 509 km uzunluğunda bir yaya yoldur. Likya döneminden Osmanlının son dönemlerine kadar yöre halkı tarafından kullanılan bu yol, Cumhuriyet döneminde kara yollarının gelişmesiyle önemini kaybetmiştir. 1998–99 da Garanti Bankası ve Kültür Bakanlığı sponsorluğunda Kate Clow ve gönüllüler tarafından işaretlenerek. 2000 yılında yürüyüşçülerin hizmetine sunulmuştur. Kate Clow bu yol hakkında 2000 de İngilizce bir kitap yayınlamıştır. 2005 de aynı kitabın Almancası yayınlanmıştır. Türkçe yayın hakkı sponsorlara ait olan bu kitap henüz yayınlanmamıştır.


İngiltere`de yayınlanan haftalık Sunday Times tarafından dünyanın en güzel yürüyüş yolundan biri seçilen Likya Yolu Ovacık Montana Pina Resort Otelinin altından 255 m yükseklikten başlar. Bölgenin en yüksek dağı olan Baba Dağ (1989 m) eteklerinden Kozağaç köyüne ulaşır. Yolun Kozağac`a kadar olan bölümünde 300 – 600 m yükseklikten görünen Ölüdeniz`in manzarası çok güzeldir. Ölü deniz manzarasını ve Baba Dağ´dan atlayan yamaç paraşütçülerini seyrederek normal bir yürüme ile 2.5 saat içinde köye ulaşılır. Köyün giriş ve çıkışında soğuk kaynak suyu alınabilecek iki çeşme vardır. Bu köyde bakkal ve köy kahvesi yoktur. Köyden sonra biraz toprak köy yolunda yürüdükten sonra Lykia Word tatil köyünü (eski Kulüp Robinson) tepeden gören güzel manzaralı bir yere ulaşılır. Bir kanyonun dip noktası olan bu yer ayrıca öğle yemeği molası için de ideal bir yerdir. Öğle yemeği ve biraz şekerleme yaptıktan sonra 40 dakikalık bir yürüyüşle Kirme`ye ulaşılır. Yolun bu bölümünde manzara ilk bölümdeki kadar büyüleyici değildir ve büyük bir kısmı toprak kara yolundan devam eder. Kirme girişindeki ahşap okulu geçtikten sonra kara yolu sağa (denize) doğru kıvrılır. Ama Likya Yoluna sadık kalmak istersek, düz gidip, Kirme`nin araç geçemeyecek kadar dar sokaklarından geçerek Faralya`ya inmemiz gerekir. Kirme Faralya arası devamlı iniştir. Bu arada 3 tane kaynak suyu alabileceğiniz çeşmeye rastlarsınız. Normal bir inişle 110 dakikada Kelebekler Vadisinin yukarıdan görülen büyüleyici manzarası eşliğinde şimdiki adı Uzunyurt olan Faralya`ya ulaşır. Faralya Kelebekler Vadisinin üstünde denizden 300 m yükseklikte bir yerleşim birimidir. Fethiye Ölüdeniz`e 14 km mesafededir. Günde 4 sefer Fethiye´den karşılıklı olarak minibüs seferi vardır. Likya yolunun bu ilk etabı günü birlik olarak da yapılabilir. Ovacıktan sabah çıkılır normal yürüme ile 400 dakikada Faralya`ya ulaşılır. Buradan minibüs ile tekrar Fethiye`ye dönülür. Tabi yola devem edilecekse veya bir gece sehir gürültüsünden uzak doğada gecelenmek istenilirse Faralya´da 4 konaklama imkânı vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP