Bu Blogda Ara

Ads 468x60px

Social Icons

Featured Posts

Saklıkent Kanyonu - Anlatım

26 Haziran 2008 Perşembe




1. KONUMU

Saklıkent Milli Parkı Muğla İli Fethiye İlçesi ile Antalya İli Kaş İlçesi sınırları içerisinde, Eşen çayının bir kolu üzerinde yer almaktadır.

2. ULAŞIM

Saklıkent’e, güneyden Kalkan – Yeşilova yol ayrımından Palamut Köyü yolu ile kuzeyden Kemer yolu ile ulaşılmaktadır.

3. KAYNAK DEĞERLERİ

Milli Parkın ana kaynak değerlerini, 1.00 – 1.100 metre yüzeyi içerisinde gelişen ve oldukça dik vadi yamaçlarına sahip Saklıkent Kanyonu oluşturmaktadır. Kanyon iki havza arasında uzanan Antesedan bir özellik sunmaktadır.

Yöredeki irili ufaklı kanyonların meydana gelmesinde tektonik emarelerin yanında karst oluşumunda önemli rol oynadığı görülmektedir. Özellikle Saklıkent Kanyonu içerisinde, bazı kesimlerin, karsttik tünellerin çökmesi sonucu, kanyonun oluşumuna katkıda bulunduğu gözlenmektedir. Bu tür yerler vadi yamaçlarının birbirine doğru hafif ters şekilde eğimlendikleri ve tabanda önemli oranda enkaz deposunun varlığı ile vadinin diğer kesimlerinden ayrılırlar.
Yöre tektonik kontrollü bir jeomorfolojik gelişime sahip olup, özellikle düşey yönlü tektonizma Saklıkent kanyonunda gelişme seyrini etkilemiş ve bugünkü görünümünü almasında litelojik yapıya önemli ölçüde yardımcı olmuştur.

Milli Park alanında Orman Formasyonu Kızılçam (Pinus brutia), Karaçam (pinus nigra) ve Sedir (Setrus libani) meydana gelmektedir. Bunlar sahadaki jeomorfolojik basamakların bulunduğu yükseltiye göre sırasıyla Maki, Kızılçam, Karaçam ve Sedir şeklinde sıralanmaktadır. Kanyon girişine yakın kesimlerde Kızılçam yaygınlık gösterirken, özellikle Milli Parkın güneydoğu kesiminde 1.000 metrenin üzerindeki zonlarda Karaçam, Dumanlıdağ ve yakın çevresinde ise anıt niteliğinde Sedirler etkileyici görüntüleri oluşturur. Ayrıca Aktar yaylasının güneydoğu kesimi, soğanlı bitkilerin (Sıklemenlerin) endemik olarak yerleştikleri ve yetiştikleri sahadır.

4. GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Mimli Park sahasında; Milli parka ismini veren ve ziyaretçileri vahşi yapısıyla çeken Saklıkent Kanyonu görülmeye değerdir. Ayrıca Milli park yüksek rakımlı bölgelerinde yer alan yayla gelişimleri hem sosyal – kültürel yaşam şekilleri ile hem de doğal güzellikleri ile ziyaretçilere doğanın sunduğu eşsiz değerleri oluştururlar. Dumanlıdağ mevkii gerek anıt niteliğindeki Sedir ağaçlarının etkisini bırakması gerekse denize açılan etkileyici manzara seyir noktası olması sebebiyle ziyaretçilerin mutlak uğraması gerekli noktalardandır.

5. KONAKLAMA

Fethiye İlçe merkezi ile Kaş İlçe merkezinde konaklama yapılabilir. Milli Park sahasında yer alan yayla yerleşimlerinde ise görüşmeler yapılarak konaklama sağlanabilir. Ayrıca Milli Park mahalli teşkilatının uygun gördüğü sahalarda geçici olarak çadır ve karavanla konaklama yapılabilir.




0 yorum:

Yorum Gönder

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP